Előadás az Egyesült Királyságról

Szabó Barnabás külpolitikai szakértő társaságunk szervezésében 2023. október 18-án érdekes, információkban gazdag előadást tartott az Egyesült Királyságot alkotó négy ország, Észak-Írország, Skócia, Wales és Anglia viszonyrendszeréről.

A mintegy 50 perces előadás első részében Szabó Barnabás ecsetelte az észak-írországi helyzet bonyolultságát: jelenleg nincs kormánya, mert  a legutóbbi választások óta a Stormont, azaz az ottani parlament képviselőinek a többsége katolikus, s ezt az eredményt a protestáns kisebbség elutasította. Az ország(rész) egyszerre van kint is az EU-ból, a Brexit következtében, s egyszerre meg bent is, mert nincs vámhatár az ír szigeten belül. Skóciában is bonyolult helyzet van: a pakisztáni származású skót első miniszter, Humza Yusaf vette át elődje kétes örökségét a Függetlenségi Párt élén. A gazdasági válság közepette azonban a skótok elszakadása Nagy-Britanniától továbbra sincs napirenden, a napi gondok háttérbe tolták azt. A brit parlamentben a skót képviselők, ha nem is meghatározó, de fontos szerepet játszhatnak.

Angliában sem rózsás a helyzet. A Rishi Sunak indiai származású kormányfő vezette Konzervatív Párt népszerűsége csökkent. A közvélemény-kutatásokban jóval előtte jár a Munkáspárt, amelynek a vezetője Keir Starmer, az ellenzék vezetője. A következő választásokra azonban legkorábban kb 13 hónap múlva kerül sor, addig még – sikeres válságkezelés esetén – a Konzervatív Párt sokat hozhat be hátrányából.

A kérdések a brit-amerikai kereskedelmi megállapodás állására, a skót parlament és a londoni parlament aszimmetrikus lehetőségeire, illetve a walesi helyzet főbb jellegzetességeire vonatkoztak.

IMG_20231018_170814

Szabó Barnabás

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>