2016. január havi bejegyzések

Európa a világban, a világ Európában – Kiss J. László előadása

Élénk érdeklődéssel kísért előadást tartott január 27-én Kiss J. László professzor, külpolitikai szakértő. Az előadás első részében “madártávlatból” tekintette át a főbb, általános nemzetközi folyamatokat. A globalizáció sebessége lassul, a szereplők súlyának viszonylagos átrendeződése mellett. Az államközi törésvonalak mélyülése mellett egyre szembetűnőbb, hogy a nem állami szereplők, így a transznacionális vállalatok vagy a nemzetközi terrorista szervezetek jelentősége felívelőben van. A nemzetközi rendszer hálózatosabbá, töredezettebbé válik, ezáltal növekszik az előrejelzések kockázata. Vitathatatlan, hogy az Egyesült Államok a világ vezető politikai, katonai és gazdasági hatalma, az ún. feltörekvő államok (így a BRIC-országok) „utolérési potenciálja” stagnál.

A második részben kontinensünkkel foglalkozott. Európa, azon belül az EU a 2008. évi pénzügyi-gazdasági válság óta nem igazán találja a helyét az új viszonyrendszerben. A fejlődés íve megtört. A kontinens jövőjére vonatkozó elképzelések elbizonytalanodtak, a lehetséges forgatókönyvek száma megszaporodott. Még mindig nincs hatékony és egységes kül- és biztonságpolitika. A migránsok érkezése is a széttartó folyamatoknak kedvezett, kezelése illusztrálta az egység hiányát. A legvalószínűbb a német – mindenekelőtt gazdasági – dominancia fennmaradása, továbbá az euróövezet valamilyen mértékű átalakítása. Az ún. két- vagy többsebességes Európa már realitás, elképzelhető ennek a további kibontakozása. Nagy-Britannia esetleges kiválása alapjában rendezné át az erőviszonyokat, végső soron azonban a már meglévő német fölényt fokozná – hangsúlyozta Kiss J. László.

Az előadó a kérdések kapcsán tovább részletezte az erőviszony-átrendeződések specifikumait, különös tekintettel az eltérő földrajzi régiókra.

20160127_171305

Könyvbemutató a Politikatörténeti Intézetben

A Napvilág Kiadó és a Politikatörténeti Intézet szeretettel meghívja az érdeklődőket
FÖLDES GYÖRGY
KÁDÁR JÁNOS KÜLPOLITIKÁJA ÉS NEMZETKÖZI TÁRGYALÁSAI

című kétkötetes művének beszélgetéssel egybekötött bemutatójára
2016. január 26-án, kedden 16 órára
a Politikatörténeti Intézetbe (1054 Budapest, Alkotmány u. 2., I. em.).

Részletes, letölthető meghívó itt: MEGHÍVÓ_Földes György könyve

A JÁSZI OSZKÁR KÜLPOLITIKAI TÁRSASÁG VALAMENNYI TAGJÁNAK, ÉRDEKLŐDŐJÉNEK, TÁRS-EGYESÜLETEINEK KÖSZÖNJÜK A 2015. ÉVI EREDMÉNYES EGYÜTTMŰKÖDÉST.

SIKERES MUNKÁT, JÓ EGÉSZSÉGET KÍVÁNUNK AZ ÚJESZTENDŐBEN.

2016 JANUÁRJA

KIRÁLY ATTILA elnök               VENCZEL ISTVÁN titkár

Tájékoztató és felhívás tagjainkhoz

Tisztelt Tagtársaink!

Tájékoztatjuk tagjainkat, hogy 2015. december 7-én társaságunk rendkívüli közgyűlést tartott, amelyen – a többi között – az alábbi döntések születtek:

  1. Az éves tagdíj minimális összege 2016. január 1-jétől 2500, azaz Kettőezer-ötszáz forint.
  2. A társaság önálló pénzintézeti folyószámlát nyit, és a pénzforgalmát ezen keresztül intézi.

A fenti döntések értelmében elnökségünk az OTP Bank Nyrt.-nél folyószámlát nyitott. Ennek száma 11711041-21023903.

Felhívjuk tagjaink figyelmét, hogy mostantól erre a számlára kell befizetni az éves tagdíjat, banki átutalással vagy postautalványon. A közlemény rovatban kérjük feltüntetni: 2016. évi tagdíj. Reményeink szerint mielőbb sor kerül a befizetésekre, és az összegek – mint a múltban – nem a minimális összegű tagdíjakra fognak korlátozódni. Azaz szívesen veszünk adományokat is.

További részleteket január végi rendezvényünkön fogunk ismertetni.

Az Elnökség