Lengyelországról hallottunk előadást

Domány András közíró, újságíró, Lengyelország-szakértő 2024. június 12-én érdekes, példákkal gazdagon illusztrált , rendkívül informatív előadást tartott a mai lengyel politikai helyzetről.

A kép meglehetősen furcsa: a fél éve hatalmon lévő koalíciós kormány szinte minden lépését akadályozza a még az előző, a PiS-kormányzat által hivatalba léptetett államfő, Andrzej Duda. Úgyszólván káosz uralkodik emiatt az igazságszolgáltatásban, a média ellenőrzése terén. Néhány kérdésben a jobbközép jellegű kormánykoalíció alkotóelemei között sincs egyetértés. A társadalomban sok a feszültség, viszont a gazdaság aránylag jól teljesít. Lengyelország külpolitikája sikeres, szilárd tagja a nyugati szövetségi rendszereknek.

A legfrissebb, EP-választási eredmények között van aggasztó is, a szélsőjobb jellegű Konfederacja Korony Polskiej (Lengyel Korona Konföderációja) komolyan előretört, jelezve, hogy vannak oroszbarát és ukránellenes erők is Lengyelországban.

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>