2015. november havi bejegyzések

Hollai Imre előadása

Nagy érdeklődéssel fogadott előadást tartott 2015. november 25-én Hollai Imre nyugalmazott nagykövet, társaságunk tiszteletbeli elnöke. A volt külügyminiszter-helyettes, aki a 91. életévében van, színesen, frappáns idézetekkel és anekdotákkal fűszerezve szabadon beszélt. Mint az ENSZ 37. Közgyűlésének elnöke, aki 33 évvel ezelőtt töltötte be ezt a posztot, s sem előtte, sem utána nem volt magyar elnöke a világszervezet Közgyűlésének, kitért az ENSZ létrejöttéhez vezető nemzetközi körülményekre, vázolta a megalakulás folyamatát. Ecsetelte azokat az eredményeket, amelyeket a világszervezet eddigi működése során elért. A legfőbb eredmény, hogy a Biztonsági Tanács öt állandó tagja között a megalakulás óta nem tört ki háború. Hollai Imre kifejtette azt a meggyőződését, hogy az ENSZ-re a mai, megváltozott körülmények között is nagy szükség van, noha az alkalmazkodás folyamatát a nagyhatalmi érdekek erőteljes érvényesítésének politikai gyakorlata fékezi. Az élénk vita részvevői egyrészt elismerésüket fejezték ki az előadás és az előadó kapcsán, másrészt épp ennek az alkalmazkodásnak a részletei felől érdeklődtek.

20151125_170859

A Politikatörténeti Alapítvány meghívója

A mai magyar valóság az elmúlt negyed század tükrében című konferenciára 2015. november 26-án (csütörtökön) 10 órától kerül sor.

Részletes program: PTA_25_konferencia_nov26

Részvételi szándékot kérik az info@phistory.hu email címen vagy a 301-2020-as telefonszámon jelezni november 23. hétfőig.