2016. október havi bejegyzések

Következő programunk

Az Elnökség tisztelettel meghívja Önt a
KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK, – AZ EURÓPAI UNIÓ JÖVŐJE
c. előadásra és véleménycserére.
Előadó: INOTAI ANDRÁS c. egyetemi tanár,
MTA Világgazdasági Kutatóintézet ny. főigazgatója Időpont és helyszín: 2016. november 30. (szerda), 17.00 óra Villányi úti Konferencia-központ és Szabadegyetem Alapítvány 1114 Budapest, Villányi út 11-13., IV. em., 418-419-es terem

Meghívó-Inotai

Európa terrorfenyegetettségéről – Kis-Benedek József előadása

2016. október 19-én Dr. Kis-Benedek József (PhD) a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója és kutatási témavezetője, a nemzetközi terrorizmus egyik legismertebb hazai szakértője volt a vendégünk. Előadásában adatokkal gazdagon illusztrálva beszélt Európa terrorfenyegetettségének alakulásáról az utóbbi néhány év során. Elsősorban a friss TE-SAT jelentésre támaszkodott. (TE-SAT, azaz a European Union Terrorism Situation and Trend Report, 2016, elérhető itt: https://www.europol.europa.eu/content/european-union-terrorism-situation-and-trend-report-te-sat-2016)

Az előadó rámutatott, hogy kontinensünkön egy viszonylag hosszú, csendesebb időszakot követően a múlt évben és ez évben is a korábbiaknál nagyobb horderejű és több terrorcselekmény történt. Egyre inkább visszaszorul az Al-Káida, de előtérbe került az Iszlám Állam (IÁ). Fokozottabban érvényesül a kiber-bűnözés és a terrorizmus kapcsolata, az elkövetők egyre korszerűbb eszközöket alkalmaznak. 2015-ben Európában is megjelent az öngyilkos merénylet, és a nők részvétele is emelkedett a merényletek elkövetésében. Az eszköztárra jellemző a házilag barkácsolt robbanóeszközök, illetve az illegálisan beszerzett kézifegyverek alkalmazása. A terroristák motívumai között a dzsihádizmus vezet, de előfordult etnikai-szeparatista, valamint szélsőbalos és szélsőjobbos terrorcselekmény is. Földrajzilag Nyugat-Európa, elsősorban Franciaország fenyegetettsége erős, Közép-Európáé kisebb. A kilátások nem biztatóak, mert az valószínűsíthető, hogy Európa jelenlegi fenyegetettségi szintje egyelőre megmarad.

A kérdések az iszlámista terrorizmus motivációja köré összpontosultak. Az előadó nem fogadja el azt a leegyszerűsítő nézetet, amely szerint az iszlám, mint vallás mintegy automatikusan kitermeli a terrorizmust, és magával a vallással van a fő baj.

20161019_171457

Meghívó

Az Elnökség tisztelettel meghívja Önt 
az EURÓPA TERRORFENYEGETETTSÉGE c.
előadásra és véleménycserére
Előadó: Prof. Dr. KIS-BENEDEK JÓZSEF
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Időpont és helyszín: 2016. október 19. (szerda) 17.00 óra
Villányi úti Konferenciaközpont, 418-419-es terem
Meghívóokt19