Dániáról beszélgettünk

2024. május 22-én dr. Szűcs R. Gábor külgazdasági szakértő színes, történetekkel megtűzdelt előadást tartott Dániáról, ahol több mint 10 évet volt kiküldetésben.

Az előadás első részében kitért a dán állam kezdeti időszakaira, a középkori eseményekre, azok irodalmi vonatkozásaira. Később elsősorban az ottani szokásokról, mentalitásról esett szó, bőséges példákkal illusztrálva. Dániában a szélsőségesek minimális szerepet töltenek be, ez a politikai életben is tükröződik. Nagyon megszokott a konfliktusok békés rendezése, a nyugalomra való törekvés. Elhangzott, hogy abban az országban soha nem volt forradalom, és nem is várható.

Kérdésekre válaszolva az előadó elmondta, hogy Dánia teljes mértékben támogatja Ukrajnát az orosz agresszió elleni harcában. A Dániához tartozó Grönlandon inuitok (korábban használt nevükön eszkimók) élnek, velük sok a probléma, nem tudnak beilleszkedni a 21. századi világba. A Faeröer-szigetek kevésbé problémás, mivel ott a lakosság skandináv, azaz nyelvileg és kulturálisan hasonló a dánhoz.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>